Familieopstellingen

Het doen van een familieopstelling is een prachtige manier om snel tot de kern van een probleem of ongewenst patroon te komen. Deze methode geeft snel inzicht in wat diep onder de oppervlakte invloed uitoefent op ons leven. Onder de oppervlakte ligt de onbewuste oorzaak van ons gedrag.

De methode is ontwikkeld door Bert Hellinger en geeft ons zonder gebruik te maken van veel woorden een blik op hoe we verbonden zijn met het grotere systeem waar we onderdeel van zijn. Als mens zijn we onderdeel van verschillende systemen. Denk dan aan vriendenclubs, collega’s en een gezin. 

Het eerste systeem waar je mee bent verbonden is je gezin van herkomst. In dit gezin groei je op met overtuigingen, patronen en imprints uit dat systeem die je meeneemt voor de rest van je leven. Aangezien jouw ouders ook een eigen systeem van herkomst hebben, zul je zien dat overtuigingen, patronen en imprints vaak hun oorsprong veel verder terug vinden dan bij je eigen ouders. Patronen kunnen dienend zijn, terwijl andere patronen dat minder zijn. 

Onbewust blijven we loyaal aan ons gezin van herkomst en nemen we zowel de dienende, bekrachtigende patronen mee, maar ook de niet dienende. Als deze patronen zijn onderdeel van onze blauwdruk die ons functioneren (onbewust) beinvloed. 

Op het moment dat deze overtuigingen en patronen ons in de weg gaan zitten, kan een familieopstelling inzicht geven. Een familieopstelling is als het ware een levende foto van de familie in een ruimte. Bijna altijd wordt op een verbluffende manier duidelijk waar patronen en overtuigingen vandaan komen en hoe we verstrikt zitten in het systeem. Door deze verstrikking tijdens een familieopstelling te ontwarren en een plek te geven, zal de invloed veranderen en wordt het probleem bij de wortel aangepakt.

Opstellingsdagen

Tijdens deze dagen is er plek voor maximaal 4 vraagstellers die inzicht willen krijgen in een bepaald thema.

Daarnaast is plek voor representanten. Zij kunnen in elke opstelling worden gevraagd om een onderdeel te representeren uit een systeem. 

De kosten zijn:

Vraagsteller     € 110
Representant  € 25

De opstellingen vinden plaats in Zaltbommel tussen 10.00 en 16.00 uur.

De eerstvolgende Opstellingsdag vindt plaats op zaterdag 25 november 2023.

Schrijf je in via de knop hiernaast. 

Andere manieren van systemisch werken

Naast het doen van een opstelling met representanten is het mogelijk om op andere manieren systemisch inzicht te krijgen in vraagstukken. Denk dan bijvoorbeeld aan:

– Tafelopstellingen

– Werken met vloerankers (waar je als vraagsteller zelf op gaat staan)

– Verweven in coachsessies